Най-големият изследователски парк за съхранение на соларна енергия е в Германия

Германия безспорно е лидер в областта на солараната енергия, а и на енергийната ефективност. Но все още домовете там не могат да се „откачат“ от електроразпределителните системи. Все повече хора обаче надграждат фотоволтаичните системи на свопите покриви с домашни системи за съхранение на енергията. Германия обаче не се задоволява с това. Там се намира и най- големият парк за съхранение на соларна енергия, който постоянно търси начини да усъвършенства тези интегрирани системи.

2014_106_Groesster_deutscher_Solar-Speicher-Park_72dpi
Снимка: KIT

Слънчеви клетки, батерии и инвертори работят в синхрон с цел съхраняване на електричество от слънчева енергия, правейки я достъпна по всяко време, в парк, разработен от учените от технологичнияинститут в Карлсруе. По повод Дните на устойчивостта в Баден-Вюртемберг те завършиха и показака 1-мегаватовото съоръжение.

“Заедно с нашите партньори ние разработваме този парк за съхранение на соларна енергия с решения, насочени към бъдещето, и устойчиви системни конфигурации“, коментира проф. д-р инж. Олгер Ханзелка, председател на KIT.

Новата изследователска инфраструктура има за цел да изследва, при това в реални мащаби, взаимодействията между най-новите поколения соларни модули, преобразуватели, както и литиево-йонни батерии. Всичко се контролира от най-модерни системи за прогнозиране и регулиране. Целта е батериите да съхраняват електрическата енергия от слънцето и да елиминират пиковото производство по обедно време. Електрическата енергия се съхранява и може да бъде досатвяна на поискване, например вечер, през нощта или рано сутрин. Крайната цел на проекта е постигането на възможно най-добрия баланс между производство и потребление на соларна енергия.

Съоръжението съдържа повече от 100 различни системни конфигурации. Те се различават, например, по своята ориентация изток-запад, наклон, технически компоненти. Данните за функционирането се записват и анализират непрекъснато. Научната оценка ще покаже кои системни конфигурации най-добре са съвместими с електрическата мрежа и кои са най-азходно-ефективни. „По този начин ние искаме да направим научно-обоснован принос към стратегията, чиято цел е 50% от производството на електроенергия да е от възобновяеми източници до 2030 г.“, казват от института.

Съоръжението за съхранение на соларна енергия носи и някои чисто икономически ползи в допълнение към добиването на научно познание. Електроенергията, произведена в процеса на анализа там, се използва от северния кампус на KIT, където работят мащабни научни инсталации. По този начин експерименталното съоръжение посреща около 2% от енергийните потребности на института.

 

От: KIT

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*