Бахрейн построи 5 MW соларни масиви, иска още

В опит да диверсифицира своя енергиен микс бахрейнската петролна компания Bahrain Petroleum Company (BAPCo) откри своя първи пилотен проект за добив на слънчева енергия миналия юни в Авали в южната част на Бахрейн.

Заедно с Националната агенция по петрола и газта, Агенцията по водите и електроенергията и Университета на Бахрейн BAPCo иска да подобри генерирането на чиста енергия с помощта на слънцето – основен възобновяем енергиен ресурс в Близкия изток.

Bahrain-solar-panels-650_416

Икономисти и енергийни експерти твърдят, че проектът ще допринесе за развитието на индустрията на възобновяемите енергийни източници, ще създаде много нови работни места в нова и перспективна област и ще намали зависимостта на страната от природния газ като основен източник за производство на електроенергия.

Проектът е на стойност 25 милиона долара . В рамките на инициативата са нсталирани слънчеви енергийни систени на три места: в Авали – с 1,6 мегавата капацитет, в петролната рафинерия – с 3 мегавата капацитет и в Университета на Бахрейн – 0,5 мегавата капацитет.

„Проектът успява да генерира електричество чрез слънчевата енергия и приложения за интелигентни мрежи, които оптимизират надеждността и безопасността на електроразпределителната мрежа“, съобщи главният мениджър на BAPCo по инженерните проекти – Абдул Джабар Абдулкарим.

„Университетът на Бахрейн изигра ключова роля за успеха на този проект чрез поставянето на 2000 слънчеви панела въврху различни университетски съоръжения. Всеки панел генерира 200w електроенергия, тоест имаме общо 400 киловата“, каза вицепрезидентът по планиране и развитие в университета на Бахрейн Вахид Ал-Насър. Огромното пространство от земя, които универистетът притежава – близо 10 000 кв. м – е идеална основа за развитието на на други проекти за възобновяема енергия, добави той. Една от идеите е да се добива и вятърна енергия чрез инсталирането на вятърни турбини на територията на университета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*