Стадион в Ню Делхи носи 1-мегаватов соларен покрив

Стадионът Тягарай в Ню Делхи има покрив, на който са инсталирани соларни панели с общ капацитет 1 мегават, похвали се фирмата, монтирала еко-устройствата – Suniva.

Американската фирма е лицензирала технология, изобретена от Georgia Tech, благодарение на което борави с изключително тънки и високоефективни монокристални соларни клетки. Те са дебели под 100 микрона, но постигат 20% ефективност.

Самият стадион е изграден за Игрите на Британската общност 2010, които ще се проведат през октомври. Това е олимпийският еквивалент за британските бивши колонии и други подчинени територии (вкл. Австралия, Бахамите, Кения, Нова Зеландия и др).

За първи път Индия ще бъде домакин на тези игри и организационният комитет се зарече, че това ще бъдат и най-зелените игри от тази поредица. Кампанията за превръщане на спортното мероприятие в най-зелено досега включва още цяла поредица действия за намаляване на вредните емисии. Сред тях са събиране на дъждовната вода, екологично управление на отпадъците, опция за ползване на екологично чист транспорт, соларно осветление за екстериора, екологично чисти материали за строителството на самия стадион, както и засаждането на три малки горички от дървета в района.

Соларният покрив на стадиона е “черешката на тортата” в цялото това начинание.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*