За датчаните вятърът е най-евтината енергия

Наземните ветроенергийни мощности са най-евтиният източник на енергия от всички нови форми на производство на електричество в Дания. Това сочи сравнително изследване на разходите, проведено от енергийна агенция на страната.

Анализът, основан на данни на агенцията за различните технологии и ценови прогнози на Международната агенция за енергия, заключава, че новите вятърни турбини могат да генерират ток при изравнени разходи от малко над 30 оре за киловатчас.

sky-268961_640
JuergenGER, CC-1.0

Офшорните вятърни системи, новите централизирани електроцентрали на газ и въглища и децентрализираните системи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия се нараждат на второ място при най-евтините източници на енергия с изравнениа цена от 60 оре за киловатчас.

Следват ги новите, мащабни централи на биомаса, работещи с дървесни пелети и въглищни конверсии. Най-скъпите технологии, включени в проучването, са децентрализираните системи на биомаса и слънчевите PV системи.

„Изводът е много ясен: наземните вятърни турбини побеждават всички други технологии,“ казва енергийната агенция на страната.

Проучването се основава на оперативните разходи, но не включва пълен анализ на разходите и ползите за околната среда. Изчисленията са направени на база на нисък лихвен процент, но вятърът си остава най-евтиният източник „дори и при лихвен процент от 10%“, казва агенцията. Констатациите й са одобрени от независимата консултантска фирма EA Energianalyse.

 

От: RE News

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*