Коя била най-ужасната за околната среда храна?

Нов анализ на храните е установил кой хранителен продукт е най-вреден за околната среда, след като е сравнил яйцата, млечните продукти, птичето, говеждото и свинското месо. И коя се оказала най-ужасната за околната среда храна? Ако сте заложили на говеждото, значи печелите.

Според редуица проучвания, говеждото месо е най-вредно за околната среда от всички животински продукти. Производството на говеждо месо използва най-много вода, най-много земя и най-много азотни торове. Съответно то произвежда повече парникови газове в сравнение със свинското месо, птичето месо и яйцата – на база калория. Дори млечните продукти са по-малко ресурсно неефективни в сравнение с говеждото месо, казва докладът.

beef-361270_640
cegoh, CC-1.0

Авторите смятат, че производството на една калория говеждо използва 11 пъти повече вода и шест пъти повече азотни торове от всички други животински продукти. Домашните птици, свинското месо, яйцата и млечните продукти използват сравнително по-малко и сходни помежду си ресурси.

Според доклада, около 40 процента от общата земна територия на САЩ в момента е посветена на производството на хранителни продукти на животински основа. Това включва необходимите пасища, както и земи за отглеждане на фуражни култури. Голяма част от тази земя може бъде посветена на други култури, които се консумират директно от човека, и това би изисквало по-малко калории.

Интересното е, че авторите правят възражение срещу идеята, че отглеждането на добитък най-често се среща в сухите части в западната част на страната, която не е годна за отглеждане на посевни култури. Учените твърдят, че тези пасища могат да осигурят други екологични ползи, ако там не се отглеждат говеда, по-специално чрез подобряване на биологичното разнообразие и създаване на диви местообитания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*