Чикаго превръща западнал квартал в еко-комплекс

chicago-green-healthy-neighborhoods-plan

Южната част на Чикаго, един от „епицентровете“на афро-американската култура в Съединените щатии някогашен дом фабрики, бълващи отровен смог, и промишлени месопреработвателни предприятия, днес е на път дасе превърне в единот най-големите градски еко-райони в света.През следващото десетилетие „Планът за зелени и здравословни квартали“ ще се опита да съживи местната общностс микс от градско земеделие и нови, щадящи околната среда предприятия.

GHN-urban-farms

ЧикагоЕнгълуд, Вашингтон парк и Уудлоун са квартали, които някога са били дом на процъфтяващ уличен живот, съсредоточен върху оживен местен бизнес с известните сцени от джас и блус сцената на1950-те и 1960-те години. Бавно и постепенно големите индустрии, които формират икономическия гръбнак на региона, напускат зоната и от 1980 г.областта запада. Престъпност, бедност, насилие и наркотици бележат ежедневието на това място, макар че през последните години се наблюдават признаци на промяна.

GHN-neighborhood-farmstand

„Планът за зелени и здравословни квартали“ е градска инициатива, която е и проява на едно масово движение за промяна. Възраждането на градското земеделие като че ли вече се случва на това място, особено благодарение на организации като „Growing Home“, която обучава местните жители как да си отглеждат хранителни продукти сами. Има и редица други градски ферми. Те и свързаните с тях фирми са в основата на новия план, който е съсредоточен около създаването на велоалея и пешеходна алея, които да послужат като зелена артерия, даваща живот на бъдещата главна улица в южната част на града.

GHN-pedestrian-streetscape

GHN-neighborhood-grocerGHN-park-farmers-market

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*