Проливните дъждове ще намалят качеството на бразилското кафе

Най-голямата реколта на кафе и захарна тръстика в света не може да бъде прибрана заради проливните дъждове, които ще валят поне 4-5 дена в югоизточна Бразилия, започвайки от четвъртък според прогнозите.

В момента Бразилия е в средата на своя сух период, който започва през май и продължава до септември. Той съвпада с периода на най-усилната работа по прибиране на захарната тръстика и кафето в региона.

coffee-17736_640

Влагата ще помогне на кафеените дървета в Бразилия да се възстановяват от стреса заради сушата по-рано тази година, но това ще навреди на качеството на кафето, което се прибира. Дъждовното време влияе на кафеената реколта, като увеличава горчивия вкус на зърната и заницава тяхното качество – и цена.

Около две трети от кафеената реколта е прибрана при отлични условия. Сега обаче е останалото за прибиране зърно все още виси по дърветата и ще пострада от дъжда.

Прогнозите на местните метеорологични служби са, че за няколко дена ще паднат толкова валежи, колкото иначе падат за цял месец. Най-засегнатите райони са Сао Пауло и Минас Жерайс, които са известни с добива на захар и кафе.

Прозиводителите на захар и етанол спират работа напълно, докато отминат дъждовете, тъй като валежите правят полетата кални и в тях ме може да се влезе за събиране на тръстиката. Влагата ще бъде облекчение за развитието на тръстиката през следващата година, успокояват се в този сектор.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*