ЕК постигна съгласие: ще гоним 30% подобрение на енергийната ефективност до 2030

Европейската комисия постигна споразумение вчера за налагането на цел за подобряване на енергийната ефективност с 30% като част от климатичната и енергийна политика на ЕС за периода до 2030 г. Страните-членки ще трябва да решат дали целта трябва да стане обвързваща (задължителна) на индивидуално равнище или на общоевропейско ниво.

earth-64165_640

Енергийната ефективност е тема, особено чувствителна за ЕС в контекста на Украинската криза, тъйкато страните търсят начин да намалят зависимостта си от руските газови доставки.

Но новата цел предизвиква и известно разделение, защото предварителните разходи, които е необходимо да се направят за по-енергийно-ефективни сгради, са доста високи – като например разходите за подобрена изолация.

След решението на Еврокомисията вчера сега страните членки трябва до края на октомври да постигнат съгласие и по останалите компоненти от общата европейска политика по климата и енергията.

Някои държави-членки като например Великобритания защитават идеята за единна, обвързваща цел за намаляване на парниковите газове, но без конкретни мерки (например цели за развитие на ВЕИ ид р.), съчетана с подобрена система за въглеродна търговия. Дрги пък, като Германия, настояват за задължителни цели за енергийна ефективност и за развитие на ВЕИ наред с целите за намаляване на парниковите газове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*