Супермаркет генерира 100% от необходимия си ток от собствените си отпадъци

Един британски магазин доказа, че може да бъде „самодостатъчен“ в енергийно отношение – благодарение на собствените си отпадъци. Един от магазините от веригата Sainsbury в Уест Мидландс във Великобритания вече е готов да се „откачи“ от националната електропреносна мрежа в полза на електричество от… храна, разграждана чрез анаеробно разлагане. Това е станало възможно чрез партньорство с компанията за рециклиране на отпадъци Biffa.

saunsburys-food-waste-powered-store

Sainsbury е популярна търговска верига UK и е най-големият потребител на енергия, добивана от отпадъчна храна чрез анаеробно разлагане. Тя произвежда достатъчно енергия, за да захранва 2500 жилища всяка година. Сега обаче един от техните магазини ще използва такава енергия на 100 процента. Остатъците от храна в супермаркета на Sainsbury в Канок ще се извозват до близкия биогенератор на Biffa, където отпадъкът ще се превръща в био-газ метан. Той на свой ред ще се използва за генериране на електричество. Токът ще се подава към магазина чрез 1,5-километров далекопровод.

Загрижените за изхвърлянето на годна храна нямат за какво да се притесняват; хранителни банки и благотворителни партньори ще получават първите партиди с годна за консумация незакупена храна от магазина. След това земеделските стопани ще получават храна за хранителните нужди на животните – дори маймуните в близкия сафари парк ще получават банани от магазина на Sainsbury. Всичко, което остане, ще заминава за производство на енергия в завода на Biffa. „Не пращаме абсолютно никаква отпадъци в депата и винаги търсим нови начини за повторна употреба и рециклиране,“ заяви Пол Крю, ръководител на дейностите по устойчивостта в Sainsbury.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*