Малка соларна барака произвежда ток за цяла ферма

Tiny-Solar-Shed-Ruud-Visser-Architectuur-51

Тази стара ферма насред Нидерландия е получила устойчив „ъпгрейд“ с добавянето на геометричен метален навес, покрит с фотоволтаична система. Проектирана от Рууд Визер Архитектс, малката соларна барака е издигната на мястото на стар и разнебитен навес до оригиналната плевня. Собствениците на фермата поискали по-функционално пространство, върху което да могат да се сложат 12 фотоволтаични панела. Сега те генерират всичката енергия, необходима на фермата.

Tiny-Solar-Shed-Ruud-Visser-Architectuur-3

По-рано на това място имало навес от дърво и желязо, намиращ се в непосредствена близост до по-голямата плевня. Собствениците използвали това пространство за съхранение на едно ремарке, оборудване, градински инструменти, както и храна за овцете и пилците. Но старата барака вече била престаряла и започнала да се разпада. Затова те поискали от архитектите да измислят нов навес. Тяхната единствена уговорка била да има достатъчно голям покрив, където да могат да се монтират 12 слънчеви панели, за да задоволят всички потребности на фермата от електричество.

Tiny-Solar-Shed-Ruud-Visser-Architectuur-9

Създадената нова структура е функционална, но също така е замислена с идеята да се вписва в стила на околните историческиобекти от фермата. Архитектите решили да заложат на структурен дървен скелет, покрит с метални панели, за да създадат защитено помещение с достъп от две места – от едната страна през малка врата, а от другата страна от голяма порта. Покривът е с оптимален наклон за генериране на соларна енергия.

Tiny-Solar-Shed-Ruud-Visser-Architectuur-1 Tiny-Solar-Shed-Ruud-Visser-Architectuur-4 Tiny-Solar-Shed-Ruud-Visser-Architectuur-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*