Платформа с отворен код прави лесно намирането, купуването и продаването на био-храни

Мрежата Open Food Network има за цел да промени начина, по който намираме и добиваме храната си, затаряйки „пропастта“ между потребителя и земеделския производител. Иначе казано, помагайки на потребителите да прескочат любезното посредничество на борсите и големите магазинни вериги.

vegetables-331638_640
PeterKraayvanger, CC-1.0

За да допринесе за постигането на значима промяна в днешната хранителна система, мрежата има за цел да „свърже“ отново хората с храната и с хората, които я отглеждат. За целта е важно всеки да може да купува директно от земеделския производител, или от малък хранителен магазин. Последното е доста трудно за живеещеите в големия град, които са далеч от земеделските стопани и фермите.

С тази мисъл OFN е разработена като платформа с отворен код, която да свърже земеделските производители, по-малките хранителни магазинчета и потребителите. Мрежата е проектирана с мисъл за потребностите на всяка една от тези страни, и ако набере скорост, както създателите й се надяват, може да преобърне цялата ни хранителна система.

Много хора се опитват да се освободят от хватката на големите супермаркети и големите агробизнеси, казват създателите на OFN. „Прекарахме 3 години в разговори с много фермери, производители, консуматори и местни предприятия (като хранителни магазинчета, независими търговци на дребно и кооперативи) за това как можем да работим заедно, за да си върнем контрола на нашата храна. Open Food Network е нашият отговор“.

OFN е проект на неправителствената организация Open Food Foundation (Фондация за отворена храна), която е създадена с цел да „разработи и защити обща база от знания, код, приложения и платформи с отворен код – за честна и устойчива хранителна система“.

В основата на проекта OFN е желанието да се върне контролът върху хранителната система обратно в ръцете на хранещите се и земеделските производители, а не да се съсредоточава в ръцете на големите хранителни дистрибутори и търговци на едро. Затова мрежата има пълен набор от инструменти и за производителите, и за потребителите, и за търговците на дребно. Компонентите на OFN покриват компоненти за управление и планиране на поръчки, плащания и организиране на доставки и др. Системата позволява на земеделските стопани да представят собствената си продукция, да разкажат историите си, да определят собствени цени.

А тъй като OFN е платформа с отворен код, то програмният й код публично достъпен за употреба или промяна, за да се усъвършенства или дори да послужи в друга аналогична ситуация.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*