Неоникотиноиди изобилстват във водите в Айова

Ако някой мисли, че отровните пестициди вредят само на пчелите (което само по себе си е твърде голямо зло), време е да се събуди за реалността: тези токсини са буквално навсякъде и поемането им от човека е неизбежно. Неоникотиноидите изобилстват в реките на щата Айова, показа ново проучване на щатското правителство, публикувано в четвъртък.

autumn-21597_640
Фото: PublicDomainPictures

Проучването бе издадено от американското министерство на вътрешните работи. То е направено от Службата за геоложки проучвания на САЩ. Анализът представлява първото „разследване“ в широк мащаб на множеството неоникотиноидни инсектициди и тяхното наличие във водните пътища в страната. То потвърди по-ранните предупреждения на Грийнпийс, че отровните вещества за „защита“ на селскостопанската продукция вече са пропили в земите и водите на земята и са буквално навсякъде.

В доклада са анализирани 79 водни проби от цяла Айова – водещият производител на царевица в САЩ – събрани през 2013 г.Според учените, налице е „значително по-голяма честота на откриване на неоникотиноиди“, наблюдавана при това изследване, в сравнение с честотата на откриване на инсектициди при предишни проучвания.

Неоникотиноидите се продават от агро-земеделските компании като средство за повишаване на добивите от основните хранителни култури, но също така се използват масово и при едногодишни и многогодишни растения в тревни площи и градини. Подобни на никотина по своя химически състав, те обикновено се прилагат върху семената, преди те да бъдат засадени.

 

От: Ройтерс

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*