Свръх-порасналият Пекин налага нови ограничения за промишлеността

Давещият се в смог Пекин въведе нови правила, забраняващи разширяването на замърсяващите и ресурсоемки отрасли.

В списъка на ограниченията, публикувани на интернет страницата на градската управа (www.beijing.gov.cn) се казва, че се забранява по-нататъшното разширяване на широк спектър от индустрии, включително хранително-вкусовата промишленост, текстила, производството на строителни материали, хартия, химикали и рафинирането на нефт.

beijing-smog

В придружаващата декларация се казва, че списъкът е изготвен, за да помогне на плановете на столицата да преструктурира своята икономика и да насърчи интегрираното развитие на Пекин и съседните региони Хъбей и Тиендзин.

С отровния си въздух, от който хората не могат да видят небе и слънце, Пекин днес си плаща за свръг-бързия индустриален растеж от последните години. Освен, че навреди на себе си, градът ощети и бедните околни региони, лишавайки гиот възможността да подобрят своите икономики.

Икономиката на града е нараснала 6,5 пъти в периода пъти -2012, според официални данни. За това време населението е нараснало с две трети, потреблението на енергия се е удвоило и броят на превозните средства по пътящшата се е утроил.

Пекин вече наложи ограничения за стотици промишлени предприятия с цел облекчаване на замърсяването и задръстванията по пътищата. Започна и закриване на въглищни централи с цел намаляване средното дневно замърсяване на въздуха.

Новата политика ще наложи ограничения и върху новите проекти за недвижими имоти, включително забрана за изграждането на мащабни хотели, училища, административни сгради и болници в „основните области“, заяви градската управа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*