Индия ще засади 2 милиарда дървета!

Правителството на Индия изглежда ще гръмне два заека с един куршум, наемайки млади хора да засадят два милиарда дървета по протежение на магистралите в цялата страна. Планът е да 300 000 млади хора да бъдат наети на работа, за да засадят дървета, което ще помогне за решаването на проблема с тежката младежка безработица в страната, оценявана на 10,2% сред младежите на възраст 15-24 години. Същевременно това ще спомогне за борбата с изменението на климата и разкрасяване на пътищата из страната.

planting-109014_640
JamesDeMers, CC-1.0

„Дължината на националните магистрали в страната е един лакх километра [около 99,4 хиляди километра]. Помолил съм длъжностните лица да одобрят план да се засадят 200 кроре (2 милиарда) дървета по тези участъци, което от своя страна ще създаде работни места за безработните и ще помогне за опазване на околната среда,“ коментира министърът на регионалното развитие на Индия Джайрам Гадкари пред изданието „The Hindu“.

Това е голяма новина за страната, в която се намират шест от десетте най-замърсени градове в света. Сърветата с тяхната листна маса имат свойството да улавят големи количества фини прахови частици и да филтрират въздуха.

Засаждането на дървета само по себе си не е нещо ново в Индия. Неотдавна един човек засади общо 1360 акра дървета сам, за да създаде убежище за дивата природа в северната част на Индия. Някои местни племена имат традицията да засаждат по десет дървета за всяко новородено момиче.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*