Британското правителството спря схемата за субсидии за енергийна ефективност

Green-deal-on-insulation--007Правителството на Великобритания закри схемата за субсидиране на мерки за повишаване на енергийната ефиективност в домовете („Фонд за зелема схема за домашно подобрение“, (GDHIF) след огромния интерес към безвъзмездните средства за енергийна ефективност. Само за няколко дена са подадени заявления на стойност около 70 милиона лири.

Решението за прекратяване на схемата предизвика гняв в цялата индустрия за енергийна ефективност, която обвини правителството, че за пореден път променя политиката краткосрочно.

Правителството обяви по-рано тази седмица, че фондът на стойност 120 млн. лири е получил заявления за около 50 млн. лири чрез ваучери, раздадени от стартирането на схемата през миналия месец. Всеки ваучер предлага на домакинства до 7 600 лири субсидия за покриване на разходите за подобряване на енергийната ефективност в дома.

Министрите обявиха, че са намалили размера на кешовата субсидия за полагане на твърда стенна топлоизолация с 2 до 4 хиляди лири, ала предупреждението, че наличният бюджет на схемата може лесно да бъде „изяден“ очевидно предизвика вълна от нови кандидатури.

Говорител на Министерството на енергетиката и климатичните промени заяви, че правителството е получило формуляри на кандидатстващи, чивто обща стойност е около 70 милиона лири. Това е станало само за няколко дни. Затова „отговорното нещо, което следва да се направи, е да се закрие схемата, за да се гарантира, че всички, които са подали молба, могат да получат ваучер.“

Официалните данни потвърдиха, че в последните три дни ведомството е получило заявления от около 9500 домакинства, като общата стойност на ваучерите е 118 милиона лири – малко под лимита на бюджета от 120 млн. лири.

Непотвърдени данни сочат, че е възможно няколко частни компании да са кандидатствали за ваучери на спекулативна основа – с надеждата, ще могат да убедят домакинствата да се възползват от безвъзмездните средства, предприемайки мерки за повишаване на енергийната ефективност по-късно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*