Нова литиево-йонна батерия надминава 7 пъти сегашните модели

Всички електрически превозни средства, които в момента са в производство, използват някаква форма на литиево-йонна химия в своите батерии.

Затова намирането на начини за подобряване на тези батерии е доста важно – целта е бъдещите батерии за електрически коли да са по-евтини, по-стабилни и пс по-висока енергийна плътност за постигане на по-дълъг пробег.

Изследователи от Инженерната школа при Университета на Токио са намерили начин да разработят литиеви батерии със седем пъти по-голяма енергийна плътност от сегашните литиево-йонни батерии, съобщи Nikkei Technology.

chevrolet-spark-ev-at-ccs-fast-charging-station-in-san-diego_100442424_l

Това поне теоретично носи всички големи ползи, които човек би очаквал от която и да е батерия при въвеждането й в производство – по-ниски разходи, по-голям капацитет и по-голяма безопасност.

Под ръководството на проф. Норитака Мизуно екипът учени използвал нов материал за положителния електрод в батерията, който е образуван чрез добавяне на кобалт към кристалната структура на литиевия оксид. Това подпомага окисленително-редукционната реакция, при което се произвежда перкосид и се генерира електрическа енергия.

Изследователите твърдят, че енергийната плътност на този вид батерия е 2570 ват-часа на килограм. Това всъщност е малко по-малко от теоретичната плътност на литиево-въздушната технология (3460 ватчава на килограм, с което тази технология е настоящ лидер в развитието на литиеви батерии), но като запечатана батерия технологията е по-стабилна (и затова по-сигурна) от литиево-въздушната.

Екипът също така е доказал, че няма никакви нежелани странични продукти при работата на батерията при нейното зареждане и разреждане – не се произвеждат кислород или въглероден диоксид по време на реакциите.

Изпитанията в университета също така са показали, че е възможно многократно зареждане и разреждане на батерията при силен ток, което обещава по-бързо зареждане.

На теория всичко е чудесно. Както при всички други изследователски проекти в областта на батериите обаче, все още е рано да се говори за серийно производство. Технологията трябва да извърви дълъг път на тестване и доказване на всички свои предимства, преди да може да се приложи в практиката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*