Повече зелени площи – по-големи бебета!

Това не е добра новина за бъдещите майки, които живеят в „бетонната джунгла“ на големя град: според ново проучване, бременни жени, които живеят в близост до зелени градски пространства, раждат бебета с по-високо тегло. Време е да започнем да засаждаме повече дървета в градовете, нали?

Новото изследване е съвместо дело на чучени от Израел и Испания, озаглавено „Зелени Spaces пространства и нежелани резултати при бременността“, което бе публикувана в списанието „Трудова и екологична медицина“.

pregnant-193850_640
redgular, CC-1.0

Екипът от изследователи, включително отуниверситета Бен-Гурион в Негев, е анализирал 40000 раждания на живи бебета, появили се на бял свят в Тел Авив, Израел. Те търсели начин да опредеят как зелените площи могат да повлияят на раждането. „Открихме, че, като цяло увеличението на зеленината в заобикалящата среда е свързано със значително повишение на теглото на бебетата при раждане и намален риск от ниско тегло при раждането“, казва д-р Майкъл Фриджър от департамента по обществено здраве при университета.

„Това е първото проучване извън Съединените щати и Европа, което търси асоциация между зеленината и тегло при раждане, както и първото, което отчита вреъзка с ниското тегло при раждане.“

Анализът на кварталните социално-икономически ситуации разкрил още, че най-малкото тегло при раждане се явява в икономически най-слажбите райони с липса на достъп до зелени площи.

А за какви зелени площи става дума? Съвсем обикновени – паркове, обществени градини, дървета по улицата, дори гробища – местата, определени като земя, която отчасти или изцяло е покрита с трева, дървета, храсти или друга растителност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*