Предложение на САЩ за забрана на вноса на боа предизвика критики и смут

Предложение на САЩ за забрана на вноса и продажбата на змията боа-удушвач и четири други вида змии предизвика вълна от протести сред собствениците на екзотични домашни любимци,както и тревога сред регулаторите на защитата на околната среда във Флорида. Те се опасяват, че забраната може да доведе до това повече влечуги да бъдат пуснати на свобода в откритата природа.

snake-378294_640
ghwtog, CC-1.0

Във Флорида, която е „рай“ за търговията с екзотични диви животни, забраната ще се почувства много остро, прогнозират еколозите. Теприпомнят, че около 150 хиляди бирмански питони – някогашни домашни любимци – са се озовали в дивата природа, всявайки смут и хаос в екологично крехката екосистема на Евърглейдс.

Забрана на продажбите на боа, мрежест питон и три вида анаконда би могло да намали стойността им и да принуди животновъдите да ги пуснат „на свобода“, предупреди Кристен Пени Сомърс, служител в Комисията по защита на дивия живот и рибата във Флорида. Това становие бе изпратено от комисията до държавната служба по опазване на дивите животни и рибите в САЩ.

Ако бъде одобрена, федералната забрана би поставила споменатите змии в същата категория като бирманския питон, което неминуемо ще доведе до тяхното пускане в дивата природа. Това на свой ред ще наруши екологичното равновесие, тъй като тези видове не са типични за метобитанията в района.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*