Летищата в ЕС ще намалят енергопотреблението си с 20%

Всяко лято милиони европейци кацат по летищата из Европа в търсене на слънце, почивка, отмора и приключения. И тъй като пътуващите със самолет стават все повече, закономерно нарастват и тазходите, и отпечатъкът върху околната среда. Малцина знаят, че със своето разрастване летищата бързо започват да консумират толкова енергия, колкото някои малки градове. Потреблението е свързано със системите за осветление, отопление и климатизация в тези огромни транспортни центрове.

Ето защо европейските изследователи са впрегнали известно финансиране от ЕК за разработването на нова софтуерно-сензорна система за намаляване на въглеродните емисии и разходите за енергия на летищата с 20%. Пилотното тестване се провежда в Рим – на летище Фиумичино – и Милано на летище Малпенса. Новата система, наречена CASCADE, ще спести на тези италиански летища около 6000 MWh годишно. Това се равнява на 42000 тона CO2 на година и на 840 000 евро.

airport-178189_640
stux, CC-1.0

Партньори в Германия, Италия, Ирландия и Сърбия работят по създаването на новата система, подкрепена с 2,6 млн. евро финансиране от ЕС. Европейският съвет на международните летища – който представлява над 450 летища на нашия континент – е осигурил своята подкрепа за проекта, което означава, че системата ще намери по-широкото използване още от 2015 година.

Инфраструктура от сензори и измервателни уреди изпраща информация към централна база данни, обяснява Никола Рехо, координатор на проект CASCADE в Института Фраунхофер във Фрайбург, Германия. „Иновативният софтуер може да открива нередности, например функциониране на вентилатори, когато това не е необходимо, едновременно отопление и охлаждане… Той контролира грешките. Може да предложи съответни коригиращи действия на екипите по управление и поддръжка, като например нулиране на контролите или подмяна на дефектни датчици.“

„Със знанието, което добиваме, искаме да репликираме решението и на други летища“, добавя Рехо.

„Аз пътувам често като част от моята работа и вярвам на 100%, че нашите летища трябва да станат по-умни и по-екологични. Системата CASCADE ни показва, че да бъдеш устойчив не струва цяло състояние, даже напротив, може да ни спестява пари“, коментира заместник-председателят на Европейската комисияНели Крус, отговарящс за програмата за цифровите технологии.

Разбира се, системата за CASCADE може да има и много други приложения. „Летищата са сложни инфраструктури. Натрупали сме много на ноу-хау за това как работят те. Този модел може да бъде приложен и при други много сложни инфраструктури като например болници и банки“, добавя Рехо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*