Sunswift с нов рекорд за най-дълъг пробег на електрическа кола

Австралийският екип Sunswift счупи 26-годишния рекорд за най-дълъг пробег на електрически автомобил в света тази седмица. Техният модел пропътува 310 мили, т.е. 496 км., при средна скорост от 100 км/ч. Рекордът е постигнат с машината Sunswift eVe.

Sunswift-eVe-record-2

Колата, която е петото возило, разработено от тима-рекордьор, може да измине над 490 км. с едно зареждане и близо 800 км. при функциониране на вградената система за добив на соларна енергия по време на движение. За да бъде коректно измерването за новия рекорд, соларната система е била напълно изключена. Така целият „навъртян“ пробег е реализиран благодарение на натрупаната енергия при предварителното зареждане на електромобила.

Sunswift-eVe-record

Рекордът е още една от многото стъпки в индустрията, които имат за цел да докажат, че електрическите превозни средства могат да бъдат пълноценна и реална алтернатива на бензиновите автомобили. Някои хора се притесняват, че с електрически автомобил наличното „гориво“ няма да им стигне за по-дълъг път, или пък че няма да могат да постигнат „впечатляващи“ скорости. Но Sunswift eVe, който развива до 140 км/ч, електрическите коли са напълно жизнеспособна алтернатива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*