Графитена гъба преобразува слънчевата енергия в пара

Изследователи от Катедрата по машиностроене при Технологичния институт в Масачузетс са разработили проста графитена „гъба“, която просмуква вода и я се загрява с помощта на слънчевите лъчи. Гъбата превръща водата в пара, която може да се използва за пречистване на вода или като източник на енергия. Направена от евтин материал и с 85 процента ефективност, „гъбата“ има потенциал ада се превърне в изключително рентабилен източник на слънчева енергия, система за добив на чиста вода и на енергия – за отдалечени и развиващи се райони по целия свят.

MIT-Solar-Sponge-2

Порестата, подобна на сюнгер структура на „гъбата“ се състои от слой от графитни люспи върху слой от въглеродна пяна. Изолационната въглеродна пяна държи структурата на повърхността на водата, а когато слънчевата светлина достигне повърхността на конструкцията, тя създава гореща зона вътре в графита. Чрез капилярната пропускливост на материала водата се изкачва нагоре по порите на материала и се изпарява във вид на пара. Колкото по-интензивна е слънчевата светлина, толкова повече пара се произвежда.

MIT-Solar-Sponge-1Досега всички системи за генериране на електричество чрез пара, добивана посредством слънчева светлина, са изисквали широкомащабни системи от огледала и лещи, за да концентрират слънчевата светлина. По-новите методи, използващи наночастици, пък изискват слънчевата енергия да бъде концентрирана 1000 пъти повече от наличната в ормален слънчев ден. „Гъбата“ от графит изисква само 10 пъти по-голяма интензивност на обикновената слънчева светлина, което означава драстично намаляване на разходите и необходимата инфраструктура. Самият графитен компонент на „гъбата“ също се създава по разходно-ефективен начин: графитът се поставя в микровълнова печка и бива „експандиран“, бълбукайки до образуването на „гнездо“ от силно порьозни люспи.

Водещият разработчик на проекта Хади Гасеми казва: „Парата е важна за обезсоляване на морската вода, за много хигиенни системи и стерилизация. Особено в отдалечените райони, където слънцето е единственият източник на енергия, системата може да генерира пара от слънчева енергия, което би било много полезно“.

„Гъбата“ е все още в начален стадий на развитие и има потенциала да стане още по-ефективно решение чрез леки промени в използваните материали.

1 коментар

  1. Какво ще стане обаче със солните кристали и кристалите от други вещества, които ще се образуват във вътрешността?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*