Amazon и Greenpeace в словесна война относно „облака“

Amazon Web Services (AWS) и Greenpeace се озоваха в остър словесен дуел и размяна на обвинения относно „зелените“ качества на облачните услуги на ИТ доставчика. Причината е в предполагаемата липса на енергийно-ефективни центрове за данни за захранване на „облачните“ услуги на фирмата.

През последните седмици съперници на Amazon като Apple и Microsoft бяха възхвалени от Greenpeace заради плановете си да използват възобновяеми енергийни източници, като например слънчева и вятърна енергия, за захранване на своите центрове за данни. В същото време еко-организацията разкритикува Amazon за неизпълнение на задължението да последват примера им.

alternative-21761_640

При най-новата атака старшият активист на Greenpeace Дейвид Померанц използва пускането на телефона Fire, за да разкритикува компанията. Той я нарече „машина от каменната ера“ по отношение на това как се захранват нейните облачни „услуги“.

„Облачното съхранение на снимки и други данни за смартфони не е нужно да вреди на околната среда. Apple например, в рязък контраст с Amazon, захранва своя iCloud със 100 процента възобновяема енергия“, каза той.

„Ако Amazon иска да предложи на своите клиенти един модерен телефон, може да започне от захранването на дейността си със съвременни, възобновяеми форми на електричество, като вятърната и слънчевата енергия, каквито в момента използват неговите конкуренти.“

Amazon отвърна на удара, като каза пред британския вестник V3, че информацията на Greenpeace е „неточна и подвеждаща“ и пренебрегва фактите, които Amazon вече е предоставила.

„AWS е била и продължава да бъде ангажирана с усилена работа самостоятелно, както и в сътрудничество с нашите доставчици на енергия по целия свят, за да предложи облачни услуги по екологосъобразен начин….. AWS поддържа ефективни и високо утилизирани центрове за данни в 10 различни региона в световен мащаб, два от които … използват 100 процента енергия без въглеродни емисии.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*