Суша съсипва посеви и насаждения в Китай

arid-20821_640

Китай вече плаща солена цена за бързия си индустриален растеж в последните години във вид на отровен, оловно-сив въздух в големите градове, който трови хората, но това като че ли не е достатъчно. Глобалното изменение на климата също си казва думата: тежка суша и пек са увредили над един милион хектара обработваема земя в китайските провинции Хънан и Вътрешна Монголия. Няма и изгледи за скорошно облекчение, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Хънан в Централен Китай преживява най-тежката суша от 40 години насам. Валежите са по-малко от половината от нормалните нива, посочва агенцията. Около 900 000 хектара култури са повредени.

Хънан е е голям производител на хранителни култури, включително соя, ечемик и ориз. В някои региони на провинцията местните власти вече са прекратили водоподаването за бизнеса – за комерсиални плувни басейни и СПА центрове. Индустриите с интензивно използване на вода пък са помолени да ограничт потреблението, според Синхуа.

В провинция Вътрешна Монголия сушата трае от април и е засегнала 150 000 хектара обработваема земя и 16,4 милиона хектара пасища. Близо 300 000 души са без питейна вода. Сушата в тази провинция бе оценена на 229 милиона юана (37 милиона щатски долара) досега.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*