Нов рекорд в соларните системи: роувърът на Марс измина 40 километра

„Дълголетният“ роувър на Марс на име „Опортюнити“ счупи нов рекорд този уикенд. В допълнение към своите 10,5 години дейност на Марс, марсоходът вече държи и рекорда за пробег извън Земята.

PIA18404_ip

С 48-метрова разходка по протежение на западния ръб на кратера „ендевър“ този уикенд „километражът“ на „Опортюнити“ отчете 40 км пробег. Предишният рекорд за бродене из терените далеч от Земята беше на роботизирания лунен изследовател на бившия Съветски съюз „Луноход 2“ през 1973 година. „Луноход 2“ измина около 39 км за по-малко от пет месеца, според анализ на изображения от неговия преход, заснет от НАСА.

„За нас е истинска чест да последваме техите исторически следи“, коментира водещият учен по проекта „Опортюнити“ Стив Скайрес от Cornell University.

„Опортюнити“ и нейният вече нефункциониращ близнак „Спирит“ не са проектирани и предназначени за пътуване на дълги разстояния. Първоначалният срок на мисията беше определен на 90 дни. По време на тази мисия те трябваше да пропътуват по около 1 км.

Учените се надяват, че „Опортюнити“ ще продължи най-малко докато достигне място, известно като „Долината Маратан“, изминавайки още 1,2 километра.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*