Tesla и Panasonic постигнаха споразумение по проекта за „гигафабриката“

Tesla Motors и нейният необичайно прям главен изпълнителен директор Елон Мъск до момента не казват много относно планове за изграждането на „гигафабрика“ за батерии. Сега обаче се разбра, че Tesla си е осигурила важен договор за превръщането на „гигабариката“ в реалност.

Tesla е постигнала споразумение с Panasonic – сегашния доставчик на литиево-йонни клетки за нейните коли – което ще позволи на проекта за „гигафабриката“ да продължи, според данни на Nikkei Asian Review.

Така наречената „гигафабрика“, която ще се намира в западната час на САЩ, ще бъде най-голямата фабрика за литиево-йонни клетки в света. Това е необходимо на авто-производителя, за да реализира плановете си за значително увеличение на производството на електрически автомобили.

140309213957-tesla-gigafactory-rendering-620xa
Графика, публикувана от Tesla, разкрива, че проектът предвижда край “гигафабриката” да има и масив от ветроенергийни и соларни системи.

Докато Panasonic по-рано изрази скептицизъм по отношение на амбициозните планове на на Tesla за литиево-йонните клетки, сега се оказа, че гигантът в областта на електрониката ще участва в строителството на „гигафабриката“.

Компанията ще инвестира, според официални данни, 20-30 милиарда йени (между 194 и 291 млн. долара) и ще осигури машините за фабриката, необходими за производството на клетките.

Това означава, че Panasonic може в крайна сметка да поеме около 1 милиард долара от общата инвестиция в размер на 5 милиарда долара за „гигафабриката“.

Освен че доставя литиево-йонни клетки за Tesla, Panasonic притежава и малък дял от производителя на електрически автомобили.

Съгласно условията на един предишен договор между двете компании от октомври 2013 г., Panasonic ще достави на Tesla 2 милиарда клетки в периода между 2014 г. и 2017 г., които следва да бъдат използвани за седана Model S и кросоувъра Model X.

Очаква се „гигафабриката“ да започне работа края на този тригодишен период.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*