Старинен замък се захранва с водноелектрическа енергия отново след век и половина

Водноелектрическата енергия отново ще захранва едно старо, викторианско имение във Верликобритания, което е известно с факта, че първо е използвало водноелектрическа система за осветлението си преди почти 140 години.

Замъкът Крейгсайд в в Нортъмбърланд е първата къща в света, осветена от водноелектрическа енергия. Това станало, след като тогавашният собственик лорд Армстронг решил да използва вода от местните езера, за да добива енергия за своите дъгови лампи през 1878 г. Две години по-късно турбината осигурявала електричество вече и за осветяване на библиотеката – с помощта на електрически крушки с нажежаема жичка от Джоузеф Суон. С това къщата станала пионер на своето време.

Cragside-House
Снимка: Visit Nortumberland

Използването на системата обаче било преустановено през първата половина на 20 век, а през 1945 г. Крейгсайд се присъединява към централната електрическа мрежа.

Днес една модерна водна турбина от т. нар. Архимедов тип е готова отново да генерира електричество за замъка.Тя ще върне на Крейгсайд бившата му слава. Турбината ще генерира достатъчно мощност, за да светнат всички негови 350 LED крушки – еквивалентни на около 10 на сто от годишното потребление на електричество в къщата, оценявано на 372 000 кВтч.

Водата от езерото Тъмбълтън, най-ниското от пет езера в имението Грейгсайд, ще захранва турбината и ще се излива в канала по-долу. Докато като водата преминава през спиралата на турбината, тя я кара да се завърти, като по този начин генерира енергия от падащата вода. Системата е конструрирана така, че да може рибата да се движи невредима във водата.

Винтът е монтиран като част от по-мащабна програма на „National Trust“, ковто цели да намали наполовина използване на изкопаеми горива и да генерира 50 на сто от енергия от възобновяеми източници до 2020 г., Това би трябвало да спестява по около 4 милиона лири годишно, които от своя страна могат да се оползотворят чрез реставрационни и консервационни дейности.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*