Израел единствена в Близкия Изток развива ВЕИ наистина

Докато инсталациите на соларни електроцентрали по света сапостигнали нов годишен рекорд тази година, според института „Worldwatch“, не всички региони са силно ангажираи с раазвитието на новите източници на чиста енергия. „Въпреки всичките „бата-бата-бим-бам“ (тоест прес-съобщения, подписванияна споразумения, чаени церемонии, публични ръкостискания), Близкият Изток се справя с гръм и трясък в опитите да се възползва от енергията на слънцето“, пише местното издание „Зелен пророк“. Една единствена страна прави изключение от тоази тренд и това е Израел.

PV_Pixabay

2013 е рекордна година за слънчевата енергия, за растежа на производството на слънчева на електроенергия. Едновременно и фотоволтаичните (PV) централи, и системите концентрирана слънчева мощност (CSP) са продължили да се разрастват.

Общо около 39 гигавата са инсталирани в целия свят. Фотоволтаиката представлява една трета от всички новоизградени мощности за възобновяема енергия по света.

И докато различните региони по света се надпреварват да се хвалят със своите ВЕИ постижения, Близкият Изток мълчи. В този регион соларни системи са изграждани само в Израел и Южна Африка, които са добавили съответно 420 MW и 75 MW към своите електроразпределителни мрежи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*