Honda слага край на три зелени модела през 2015 г.: Insight, Fit EV, FCX Clarity

Японският автомобилостроител Honda е реше да рационализира „зеления“ си състав идната година.

За 2015 г. компанията ще премахне три модела „зелени“ автомобили: хибридния субкомпактен Honda Insight, електрическата кола Honda Fit EV, както и Honda FCX Clarity с водородни горивни клетки.

Новият компактен 2015 Fit ще дойде на бял свят да ги замести, готов да предложи отлична горивна ефективност при конкурентна цена. Освен това фирмата ще наблегне на развитието на Honda Accord Hybrid, който се конкурура в сегмента на средния размер седан от по-висок клас, където ще се надпреварва с модели като Ford Fusion, Hyundai Sonata, Kia Optima, Toyota Camry.

Insight: слаби продажби

Honda Insight трябваше да се конкурира рамо до рамо с третото поколение на Toyota Prius, когато двата модела бяха пуснати на пазара през 2010. Но нещата не се развиха по този начин, който производителят очакваше.

Fit EV: край на планираното производство

honda-fit_100394484_l

Още с появата на Honda Fit EV се знаеше, че компанията има три-годишен план за този модел, обхващащ периода от 2012 до 2014 година. Въпреки съобщенията, че Honda „се отказва“ от Fit EV, защото не се продава добре, всъщност фирмата никога не е имала друг план освен оригиналния – да произведе общо 1100 Fit електромобила.

FCX Clarity: пионер при горивните клетки

FCX Clarity тихичко си тръгва от гамата на Honda. От 2008 г. насам фирмата е продала общо 45 FCX коли в САЩ. Не, това не значи, че Honda се отказва от тази технология. По-скоро FCX Clarity ще бъде заменена с нови превозни средства с водородни горивни клетки, с по-голям обем на клетките. Това ще стане по някое време следващата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*