Лондон налага допълнителна такса за дизеловите автомобили

Вече са на ход плановете на кмета на Лондон да бъде наложена допълнителна такса за водачите на дизелови автомобили в британската столица.

Шофьорите вече плащат такса от 11.50 лири, за да влязат в града. Данъкът е известен като „такса задръствания“. Водачите на дизелови автомобили обаче ще плащат допълнително 10 лири.

Надбавката за дизеловите двигатели е идеяа на кмета на Лондон Борис Джонсън. Това е последният му опит за по-чист въздух в Лондон – град, смятан за един от най-мръсните в Европа.

park-6092_640

Според Би Би Си, само дизелите, отговарящи на най-новите стандарти за емисии „Euro 6“ ще бъдат освободени от тази такса, тъй като те генерират наполовина по-малко азотни оксиди от „Euro 5“ дизелите.

Бензиновитеавтомобили, регистрирани преди 2006 г., също ще трябва да плащат новата такса.

„Таксата задръствания“ беше въведена в Лондон през 2003 г. с решение на предишния кмет Кен Ливингстън. Първоначално хибридните превозни средства и електрическите автомобили бяха освободени от таксата, независимо от емисиите си.

Първоначално таксата покриваше малък район в центъра на Лондон и водачите плащаха по 5 лири. С течение на времето и зоната, и таксата се увеличиха. Промениха се и насоките за прилагането й, като освобождаването обхвана хибриди и електромобили и всякакви превозни средства, произвеждащи под 100 грама на километър CO2.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*