160 kW слънчеви централи ще захранват обществените сгради в Луксор

Луксор, мястото на някои от най-големите храмове в Египет, има с какво да се похвали днес: градът започна изграждането на своята първа 80kW слънчева електроцентрала. Тя е на стойност около 530 000 долара и ще захранва осветлението в Университета Луксор и околните улици.

Втора фотоволтаична електроцентрала, също с капацитет от 80kW, ще захранва всички правителствени сгради в Луксор.

solar-energy-luxor-nile-660x440

Двете електроцентрали бяха открити миналата събота от министър-председателя на Египет Ибрахим Махлаб и областния управител на град Луксор Тарек Саад Един.

Друга соларна електроцентрала с капацитет 2MW, струваща $3 млн., ще захранва част от жилищните сгради в Луксор. Това би трябвало поне частично да облекчи нарастващата зависимост от петрола и замърсяването в региона.

За древните египтяни слънцето е било бог, наречен Ра. Древните египтяни са знаели, че слънцето е сила и енергия. Съвременните хора в Египет могат да водят слънчевата светлина като път напред към излизането от черния смог и замърсяването в големите градове като Кайро.

Луксор е най-големият туристически регион в южната част на Египет. Около 70% от фараонските реликви на Египет се намират именно в региона Луксор. Областта има 168 круизни хотели, разположени по протежение на Нил между Луксор и Асуан. Хотелският капацитет се изчислява ня 17 000 стаи, които чакат да бъдат запълнени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*