Q2’2014 е най-горещото тримесечие за Земята!

Последните три месеца, взети заедно, са най-топлите месеци на Земята, откакто науката води записи за температурите по света – от края на 19 век. Японската агенция по метеорология, която проследява глобалните температури от 1891 г. насам, съобщи, че април, май и юни – всеки сам по себе си – са били най-топлите месеци в историята на метеорологията. Разглеждани заедно, те представляват най-горещото тримесечие на планетата.

celsius-2125_640

Хубаво е да се има предвид, че докато тези рекорди са най-високите за последните 123 години със сигурност, то светът не разполага с документи за температурите, предхождащи 1891 г., така че теоретично този рекорд може да е валиден за последните 1230 или 123 000 години!

Агенцията посочва, че средната стойност на температурите на тримесечна база е с около 0,68 градуса Целзий над средното за 20-ти век. Едва ли това може да съсипе нечия лятна ваканция, но без съмнение еот огромно значение за метеорологичните и климатичните явления по цял свят.

Както беше съобщено от сайта Future Slate, „необичайно топлата вода в океана помогна за зараждането на най-ранния ураган, регистриран някога, „кацнал“ на сушата в Северна Каролина, а поредица от топлинните вълни измъчва градовете от Индия до Калифорния и Близкия Изток“. Едновременно с това морският лед в Арктика е близо до рекордно ниски нива.

И ако някой все пак се съмнява в японските данните, то НАСА също пусна месечните си данни за глобалните температури в края на юни, които затвърждават изводите на японците. Използвайки различни методи за изчисление, НАСА е стигнала до почти идентични резултати.

В същото време агенциите съобщават, че през април атмосферните нива на въглероден двуокис са достигнали средна месечна стойност от 400 части на милион – за първи път от най-малко 800 000 години.

Можем да поспорим дали има глобелно изменение на климата или не – или можем да действаме.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*