Европа превръща Желязната завеса във вело-маршрут на единството

Макар че противопоставянето между Изток и Запад като че ли е най-острото от времето на Студената война насам, официални лица от Европейския съюз планират да превърнат символа на този тъмен период – „Желязната завеса“ – във велосипеден маршрут. Това би трябвало да даде тласък на туризма и да насърчи единството на континента. Проектът за 1,8 млн. евро „Следата на Желязната завеса“ ще е с дължина 6800 к,. Тя ще се простира от Баренцово море на норвежко-руската граница до Черно море на границата между България и Турция. Маршрутът за колоездене ще преминава през 20 държави, включително 14 членки на ЕС, по протежение на бившата „ивица на смъртта“, която разделяше страните от Варшавския договор и членовете на НАТО през 1945-1991.

bike-313199_640
cocoparisienne, CC-1.0

Парламентаристът от Европарламента Майкъл Крамер, председател на комисията по транспорт и туризъм, който разкри плана във Виена заедно с австрийския еврокомисар Йоханес Хаан, иска да маркира траекторията с малки сини квадратчета, подобни на онезли, които вече са налице в северо-източна Германия и между немско-чешката граница и Австрия. Той цитира като модел немската 160-километрова „Следа на Берлинската стена“, която беше успешно мащабирана до 140-километровото трасе „Следата на Германо-германската граница“.

Минавайки по трасето, вело-туристите ще могат да посещават множество паметници и забележиелности, някои от които напомнят за Студената война, но са „част от колективните спомени на Европа, което може да помогне за популяризирането на толкова активно обсъжданата европейска идентичност.“

Маршрутът минава през Скандинавия, балтийските държави, крайбрежието на полската част от Балтийско море, през Германия, Чешката република, Словакия, Австрия, Унгария и Словения, Балканите до Черно море. Съществуващата пътека е регистрирана в Eurovelo – европейската мрежа на велосипедните маршрути – през 2012 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*