Дървесна къща в Берлин е на ръба между дивата природа и градския живот

Дървесните къщи Baumraum не са това, което човек би очаквал да намери на една тиха градска улица, изпъстрена с еднофамилни къщи. Вместо да събаря дървета, за да изгражда стандартни крайградски къщи, Андреас Венинг се възползва напълно от съществуващите природни структури, които му осигурят алтернативни форми на настаняване сред балдахина на дървесните корони. Мини-жилищата, построени за едно предприемчиво семейство от Берлин, предлагат единични нощувки или дългосрочни престои. Човек лесно може да се изкуши да замени своя градски апартамент за такава стая сред листата….

UrbanTreehouse_009

В спокойна гориста местност в непосредствена близост до популярното езеро „Круме Ланке“ в Берлин тези градски дървесни къщички осигуряват всичко необходимо за комфортен, но „отшелнически“ живот в рамките на 28 кв. м. площ, на 4 метра нагоре сред короните на дърветата.

UrbanTreehouse_008

Проектът Baumraum за градските дървесни къщи така е и замислен – дасъчетва умело естественото с градското. Къщите са изградени от масивно дърво и покрити с метална скулптурна фасада, като препратка към заобикалящата среда. Архитектът приканва гостите на тези дървесни къщи да се замислят какво значи да живееш добре – колко ти трябва да бъдеш щастлив, каква е стойността на семплото, спокойното, близкото до природата… Какво е лукс – повече или по-малко вещи? Обитаванетона такова малко пространство със сигурност ще повлияе на всеки, който прекара дори само една нощ тук.

UrbanTreehouse_007

Умишлено това „чудо“ не е построено върху отдалечена земя „на зелено“, а в градската среда. Всяко жилище е замислено да се намира на ръба на границата между градския живот и природа. Има изобилие от възможности човек да се посвети на „нормалното“ ежедневие чрез посещения в пекарната, ресторанта или бирарията зад ъгъла, но и да се оттегли, за да се потопи в тишината и покоя на обкръжение от дървета, насекоми, птици и небе….

UrbanTreehouse_013 UrbanTreehouse_021 UrbanTreehouse_024 UrbanTreehouse_020

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*