МВФ настоява по-високи данъци върху изкопаемите горива

Енергийните данъци в голямата част от света са далеч под нивото, на което би трябвало да са. Това се отразява върху хората чрез множество въздействия – вредно влияние върху околната среда и съсипване на здравето. Причината е в безпроблемното използване на изкопаеми горива. Това се казва в нова книга, публикувана от Международния валутен фонд в четвъртък.

power-station-374097_640
stevepb, CC-1.0

За първи път МВФ излагана показ това, което смята относно съответните данъци върху въглищата, природния газ, бензина и дизела в 156 държави, в една цялостна оценка на общата ценана горивата. Товавключва емисиите на въглероден двуокис, замърсяването на въздуха, здравето на хората, задръстванията и пътнотранспортните произшествия.

Под ръководството на Кристин Лагард МВФ оценява въздействието на изкопаемите горива върху изменението на климата, като се аргументира, че справянето с основната мисия на МВФ – икономическата нестабилност – е невъзможно без да се обръща внимание на околната среда.

При представянето на книгата във Вашингтон Лагард заяви, че държавите не трябва да чакат постигането на глобално споразумение за климата, а да действат самостоятелно в посока регулиране на цените на енергията.

Книгата на МВФ твърди, че по-високите данъци върху изкопаемите горива няма да навредят на растежа, ако се приложат правилно.

„По този въпрос нека да го кажа кристално ясно: ние говорим за по-умни данъци, а не за по-високи данъци“, каза Лагард. По думите й, по-високите данъци върху енергията от изкопаеми горива са най-ефективният и лесен начин за справяне с вредите за околната среда и ще позволят на правителствата да спрат да разчитат на „торба от кръпки“по отношение множеството несъгласувани политики за справяне с изменението на климата – такива като например субсидиите за възобновяема енергия.

По-високите цени на енергията ще принудят хората да се пренасочат към по-чисти източници, към по-екологични превозни средства, според Лагард. От своя страна правителствата биха могли да намалят други данъци върху потреблението или доходите, за да намалят тежестта върху хората.

Според прогнозите на МВФ, прилагането на по-ефективни енергийни данъци ще намали смъртните случаи, свързани с употребата на изкопаеми горива, с 63 процента, ще намали въглеродните емисии с 23 процента и ще повиши приходите с 2,6 на сто от БВП по целия свят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*