Продажбите на електромобили в ЕС са се удвоили през 2013

Нови модели са помогнали продажбите на електрически в Европейския съюз да се удвоят през 2013 г., ала превозните средства с нулеви емисии все още са малко като цяло – падат се по един електромобил на всеки 250 нови автомобили, купени от хората.

ChevySparkDCFastCharge10

Електрическите автомобили са важна част от политиките на някои правителства за справяне както със замърсяването на въздуха, така и с изменението на климата. Но производителите на автомобили лобираха усилено срещу новите правила за намаляване на емисиите.

Почти 50 000 електрически превозни средства са били продадени през 2013 г. в сравнение с 22 000 през 2012 г. Водещи са три модела, според еко-групата „Транспорт и Околна среда“ (Т&E). Това са Zoe на Renault, Outlander на Mitsubishi и V60 на Volvo.

„Електрическите автомобили бележат растеж, но в същото време простата истина е, че те са твърде скъпи за повечето хора,“ казва Грег Арчър от T&E. Според него, цената ще спадне с течение на времето и ще не след дълго технологията ще бъде наистина конкурентна. Все пак вълнението, коeто електрическите коли породиха през 2010 г., никога няма да се повтори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*