BMW i3 ще се появи с водородни горивни клетки от Toyota?

През 2015 г. японският автомобилен производител Toyota ще пусне на пазара автомобил с водородни горивни клетки за широката общественост.

Кмпанията работи съвместно с немската фирма BMW по проект за превозни средства с горивни клетки и нищо чудно това ново превозно средство да версия на електрическия автомобил i3, само че с горивни клетки.

2014-bmw-i3_100435119_l

Според изданието Motoring, шефът по съвременните автомобилни технологии на Toyota САЩ Крейг Скот е „намекнал силно“, че i3 ще бъде приемник на горивно-клетъчната технология на Toyota.

„Ние знаем … накъде са тръгнали,“ гласят думите на Скот относно партньорството на Toyota с BMW. По думите му, регулациите за краш тестовете ще изиграят голяма роля за решението дали BMW може да вгради горивноо-клетъчната технология на Toyota в някоя своя кола като i3.

BMW i3 модел 2014 в момента има предлага избор между версия с електрическа батерия и версия с удължен пробег. И двата варианта използват 22 кВтч литиево-йонна батерия. Енергията за движение се предава към колелата от 130 кВт електрически мотор.

В зависимост от адаптивността на система на Toyota за горивни клетки, самите клетки и водородните резервоари биха могли на практически да се съхраняват в шасито на i3 – но как ще стане това, предстоти да се види.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*