Зоотопия – зоопарк, приятен и удобен за животните

zootopia-zoo-big-denmark-2

Този красив природен пейзаж, населен от слонове, жирафи и мечки, изглежда като утопия, нали? Това е Зоотопия – приятна, щадяща животните зоологическа градина, проектирана от Bjarke Ingels Group за Дания. Новият зоопарк ще позволява на животните да обитават естествени пространства, които са големи и отразяват техните истински местообитания. Хората пък ще могат да бродят сред тях, отдавайки се на безопасно наблюдение.

Зоологическите градини имат лоша слава заради тесните, изкуствени клетки, в които държат животните. Все пак те си остават най-популярният и завладяващ начин човек да се озове в близост до животни, които никога няма да види друг начин. Затова е измислена Зоотопия – един „нежен“, по-естествен и благоприятен за животните зоопарк, който позволява на всички свои обитатели да бродят почти свободно, докато хората ги наблюдават по вълнуващи начини.

Zootopia-BIG-6

Входът на зоологическата градина е замислен като защитен кръгъл двор. „Околната среда“ на зоопарка ще се простира от него чак до краищата на терена. Оттук посетителите ще влизат, купуват билети, ще могат да се хранят, да пазаруват, да наблюдават животните и да решат в каква посока да поемат, за да видят повече.

Zootopia-BIG-9Паркът ще бъде разделен на три отделни „тематични“ зони – Азия, Африка и Америка. Посетителите ще имат различни опции, за да се движат из тях. Те ще могат да вземат лодка за обиколка из Азия, да карат велосипеди из Африка или да полетят с планер над Америка, за да наблюдават животните от високо.

Zootopia-BIG-5

Вместо да се издигат железобетонни заграждения за животните, техните нови домове са ще са вградени в естествената природна среда и ще са вдъхновени от естествените им местообитания. Бърлогата на лъва ще е вградена в един хълм под зелен покрив в заградено място. Пандите ще живеят в бамбукови къщички. Мечките ще спят зимен сън в колиби от дървени трупи. Слоновете ще живеят в оризови полета. BIG са работили заедно със своя клиент – Givskud Zoo – за създаването на „най-добрата възможна и най-свободната среда за живот на животните и взаимоотношенията им помежду им и с посетителите“.

Засега все още не става ясно как ще бъдат защитени посетителите при евентуални специални ситуации. Изглежда малко странно да пуснеш хора и особено деца да се разхождат свободно между горили и мечки, но едва ли този фактор е подценен. Просто предстои да се разбере….

zootopia-zoo-big-denmark

Zootopia-BIG-2

Zootopia-BIG-8
Развитието на зоопарковете, според BIG: традиционният зоопарк (ляво), модерният зоопарк – сарафи (в средата) и новата концепция – Зоотопия (дясно).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*