Бразилска банка има за цел да повиши вътрешното соларно производство

Нова схема за соларно финансиране в Бразилия има за цел да въведе различни нива на изисквания за „местно съдържание“. От 2020 г. нататък схемите за банково финансиран ще трябва задължително да включват соларни клетки бразилско производство.

Соларната енергия осигурява едва около 1% от електроенергията на Бразилия. Затова банката за развитие в страната публикува подробности относно възможностите за финансиране на соларни проекти с нисколихвени заеми.

solar-field-191683_640
troll69, CC-1.0

Бразилската банка за развитие „Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social“ (BNDES) ще налее около 560 млн. бразилски реала (184 млн. евро) чрез финансова инжекция от правителствения „ Fundo Clima“ – фонд за борба с изменението на климата. Това би трябвало да даде на соларната индустрия така необходимия тласък за развитие.

Според съобщението на Bloomberg, всички соларни проекти, разработени с финансиране от BNDES до 2017 г., ще трябва да включват панели с бразилски рамки, както и някои „местно произведени електронни компоненти“, които засега остават неуточнени.

През следващите 2 години, схемите за банково финансиране ще трябва да включват и други системни компоненти бразилско производство. От 2020 г. нататък изискването за съдържание на местно произведени елементи ще задължи новите проекти да включват и използването на бразилските клетки. Банката обещава да предлага „допълнителна помощ“, макар да не се посочва каква точно, за разработчиците, които „използват допълнителни локално изработени компоненти“.

Бразилия се готви за първия си национален търг за соларна енергия през октомври. Надеждата е да се възложи изграждането на общо 3,5 GW нови проекти в рамките на четири години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*