Колко зелен може да бъде сладоледът?

Колко зелен може да бъде сладоледът, който ядем? Не, не защото е ментов, а защото е екологичен. Една компания-производител на известна световна марка сладоледи наскоро обяви, че ще започне да използва хладилни витрини за сладолед, които са с 20 на сто по-енергоефективни от сегашните технологии.

Хладилниците за сладоледи са сериозен консуматор на енергия, защото в най-голямата жега на лятото трябва да поддържат доста ниски минусови температури, въпреки многократното отваряне.

ice-cream-sundae-167571_640
Hans, CC-1.0

Unilever, собственик на емблематичната марка сладолед Wall’s, твърди, че е разработила хладилни шкафове, които използват 70% по-малко енергия, отколкото хладилниците, направени през 2008 г., и са най-малко 20% по-ефективни от най-добрите технологии, достъпни на пазара в момента.

Компанията твърди, че новите хладилници не само намаляват разходите за енергия за търговците на дребно, но и носят енергийни спестявания, еквивалентни на захранването на повече от 200 000 домове, и икономии на въглеродни емисии, еквивалентни на премахването на половин милион автомобили от пътя.

Голяма част от подобренията на ефективността са постигнати чрез подобрена изолация, компресори с висока ефективност и LED осветление. Междувременно обаче компанията обяви, че изпробва и нови технологии за замразяване като „магнитно-калорично охлаждане“.

Компанията работи също така за пълно извеждане от употреба на мощните парникови газове в системите за охлаждане – т. нар. хидрофлуоровъглероди (HFC) – типични за сладоледените фризери и вендинг машините. Премахването им трябва да стане чрез заместване с природни хладилни агенти като амоняк и въглероден диоксид.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*