AkzoNobel ще прави бои и мазилки от водорасли

Solazyme – един от пионерите в областта на възобновяемите масла и биопродукти – и AkzoNobel, която е световноизвестен производител на бои, покрития и специални химикали – обявиха, че са разширили предишното си споразумение за съвместно разработване на масла от водорасли под марката „Tailored“. Новото споразумение предвижда финансиране на разработването на нови продукти на база масла от водорасли. Освен това продължаването на споразумението от 2003 г. рамкира и условията на договор за доставка на по 10 000 мегатона масла годишно, ако разработването излезе успешно.

color-91059_640
weinstock, CC-1.0

Целта е водорасли да замени както петролно-базираните вещества, палмовото масло и животинските мазнини, използвани в производството на различните повърхностно активни вещества, бои и покрития. Базовият продукт, чието разработване е регламентирано в новия договор, би трябвало да подобри както екологичните, така и функционалните характеристики на боите и покритията на AkzoNobel.

Наред с това той би трябвало да доведе и до постигането на по-ниска цена.

Очаква се разработването да започне веднага. Окончателното споразумение за доставките ще бъде сключено при наближаване на завършека на развойната фаза.

Холандската фирма за бои обяви през февруари, че има нови цели за устойчивост, които включват намаляване на въглеродните емисии с 25 до 30 процента на тон продукт до 2020 г. в сравнение с нивата от 2012 г. Фирмата обеща също, че до 2020 г., нейните еко-продукти трябва да съставляват 20 на сто от приходите. Инициативите за опазване на околната среда са част от по-мащабен план за повишаване на печалбите на компанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*