Още 3 вида растения в US списъка на защитените видове

Mim Eisenberg, CC-1.0

Три вида растения бяха вписани в списъка на застрашени видове от федералното правителство на САЩ.

Службата по опазването на рибата и дивия живот в САЩ вписа растенията Physaria globosa, Helianthus verticillatus и Leavenworthia crassa в списъка на защитените растения според закона за застрашените видове, тъй като популациите на трите вида са намалели до критични нива.

 Mim Eisenberg, CC-1.0
Helianthus verticillatus, Mim Eisenberg, CC-1.0
5511769113_89a62e41a6_z
Leavenworthia crassa , Billy Plant, CC-1.0
Physaria_globosa
Physaria globosa, Masebrock, CC-1.0

Агенцията обясни тенденцията със загубата на местообитания поради интензивното строителство, увреждането от оф-роуд превозни средства, колебаещите се нива на водите, както и конкуренцията от страна инвазивни видове – такива, които не са местни растения. Липсата на генетично разнообразие и относителния недостиг на трите растения са направили видовете им уязвими към изчезване.

„Нашата цел не е да позволим на нито един вид да умре. Ние не разполагаме с всички знания, за да знаем какво можем да загубим и какво имаме“, каза Том Макензи, говорител на Службата по опазването на рибата и дивия живот за югоизточния регион.

Един от трите вида – венчестият слънчоглед, понякога наричан и гигантски слънчоглед, расте в откритите пасища и по крайпътни ниви, най-вече в Алабама, Джорджия и Тенеси. Неговото намаляване се дължи на пръскането с препарати против пожари и химикали за селското стопанство, каза Скот Дънкан, професор по биология в Южен колеж – Бирмингам.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*