Сушата в Калифорния може да продължи „десетилетие или повече“

Докато наводненията на Балканите не оставиха незасегнато почти никое населено място това лято, американският щат Калифорния преживява жестока суша. Засушаването трае вече трета поредна година. 2014 година се очертава да бъде най-сухата за щата през последния век.Това се отразява на почти всичко в щата (включително бирата!). наскоро бяха въведени драстични мерки за опазване и пестене на водата, включително и създаването на „водна полиция“. Като се има предвид, че селското стопанство използва около 80% от доставките на вода в щата, може да се очаква, че безводието ще се отрази и на добивите в земеделието.

Сега Калифорнийците се надяват, че най-накрая ще видят светлина в края на тунела благодарение на по-високата вероятност цикълът Ел Ниньо да донесе малко дъжд. Ама може да се окаже, че светлината в края на тунела не е изход, а насрещен влак.

drought
Снимка: Miguel Vera, CC-BY-2.0

В действителност някои експерти прогнозират, че сушата в Калифорния може да се задържи в продължение на десетилетие или повече. Това ще я направи най-лошата суша в последните 500 години.

Д-р Лин Инграм, професор по география в Университета в Калифорния, анализира палео-климатични данни, които кореспондират с дебелината или пълното отсъствие на растежни пръстени в стволовете на дърветата. По тях може да се съди за годишните валежи. Тези данни показват, че Калифорния е претърпяла две суши през последните 1200 години, които са продължили по 120-200 години. Олеле!

Междувременно щатската управа в Калифорния създаде нов „Параграф 22“, като продължи да глобява някои местни жители за това, че не напояват моравата пред домовете си…..

1 коментар

  1. Това за глобите е безкрайно тъпо. За сушата и нашите дъждове…докато тема 1 не стане засаждането на дървета и намаляването на автомобилите, все така ще си я караме. Явно обаче е и друго, че сушите са циклични явления в Калифорния поне…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*