Евтин хладилник охлажда храната без ток

MittiCool-RefrigeratorБез съмнение енергийно ефективните електроуреди в дома за полезни и за сметките ни, и за околната среда, но най-добри в това отношение са уредите, които изобщо не консумират електричество. Такъв хладилник си е сглобил Митикул Мансукх Праджапати. Проектирал го е като „изпарителен хладилник“. Не че това е първият изпарителен хладилник на света, но моделът наистина е забележителен, защото е и удобен – има прозрачна пластмасова врата, която позволява на човека да види какво има вътре.

„Вода от горните камери капе надолу и след това се изпарява, отнемайки топлината от вътрешността и оставяйки камерите хладни“, обяснява Праджапати относно това как работи неговият хладилник. „Горната горната камера се използва за съхраняване на вода. Малък капак, изработени от глина, е монтиран отгоре. Едно малка кранче е сложен на предния нисък край на камерата за точене на вода за пиене. В по-долната камера има два рафта за съхраняване на храната. Първият рафт може да се използва за съхранение на зеленчуци, плодове и др. а вторият рафт може да се използва за съхраняване на мляко и т.н. Хладен и достъпен, този глинен хладилник е много добър вариант да запазване на храна, зеленчуци и дори мляко свежи и здрави в продължение на дни“.

caloogieСпоред сайта, в който се продава изобретението, хладилникът струва между 40 и 60 долара.

Изпарителните хладилници не са новост. Миньорите в Австралия например са имали своя собствена версия, разработена още през 1890. „Coolgardie“ е бил направен от дърво, калай и зебло. Слагали го да стои на верандата далеч от слънце, но изложен на бриза. Ветрецът изпарявал водата от водния чул и охлаждал вътрешността. Тези хладилници били употребяван до средата на ХХ век.

2 коментара

  1. Пишеш в Гугъл: „evaporating refrigerator scheme“ и ще ти покаже схемата на изработка..
    Поздрави

  2. Къде се продава такъв хладилник или как точно се прави? Дайте някакъв линк!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*