Открита сцена е построена от сламени „червеи“

Може би сте чували са сградите, построявани чрез бали слама – екологични, здравословни и с много добри изолационни показатели, но чували ли сте за постройки от сламени „червеи“? Това са продълговати и гъвкави „тръби“ от слама, които наподобяват гигантски червеи. Пълни са със слама (почистена от плевелите), а обвивката им прилича на много дълъг чувал и обичайно е направена от юта или друг биоразградим материал.

bittertang-buru-buru-living-ampitheater-straw-wattle-1

Тези продълговата сламени „червеи“ обичайно се използват като антиерозионни механизми в някои американски щати, но мексиканската „дизайнерска фирма“ Bittertang е създала открита сцена от такива сламени „възглавници“.

Конструкцията е издигната като временно място за арт-изпълнения за Ragdale – общност с нестопанска цел, състояща се предимно от художници, разположена в Лейк Форест, Илинойс. Откритата сцена е изградена с помощта на радиална рамка от трупи, върху които са напластени сламените „червеи“.

bittertang-buru-buru-living-ampitheater-straw-wattle-3

Отдалеч погледнато, това пространство прилича на хълмче, което се е надигнало от почвата. След време материалите за построяването му ще изгният и ще поникнат растения и гъби. Вътрешността е покрита със светодиодно осветление, което позволяват изнасянето на нощни представления, и човек може само да си представя най-невероятните измислици, които ще бъдат разказвани на лунна светлина вътре в тази утроба от слама.

Предназначен да се слее със зеления хълм, на който е разположен, този мини-театър, наречен „Buru Buru“ е интересен пример за неконвенционалните сламени строителни техники.

bittertang-buru-buru-living-ampitheater-straw-wattle-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*