Стадион Arena Fonte Nova в Бразилия се сдоби със сребърен LEED сертификат

arena-fonte-nova-schulitz-architekten-tetra-arquitetos1

Цял „пакет“ от устойчиви характеристики са вградени в строежа на Arena Fonte Nova в Бразилия. Проектирана от Schulitz Architekten и TETRA Arquitetos и постигнал сребърен LEED сертификат по-рано тази година, многофункционалната сграда е победител в международен конкурс за дизайн, който търсеше решение за замяна на стария, рушащ се стадион Салвадор да Баия, разположен в центъра. Арената разполага с плаващ ресторант и един от най-леките стадионни покриви в света. Тя е построена с отпадъчен материал, взет от руините на стария стадион.

arena-fonte-nova-schulitz-architekten-tetra-arquitetos-3

Освен основната си функция като футболен стадион, тази сграда с формата на подкова се отваря към вътрешно-градско езеро, разположен отвън до арената. Това прави мястото идеално за концерти, партита и други събития на открито. Отварянето към езерото също така осигурява достатъчно въздушен поток за стадиона, което – в съчетание с хоризонталните сенници на сградата – намалява количеството енергия, използвано от климатичната инсталация.

Покривът на стадиона е един от най-леките покриви за подобно съоръжение – под 45 кг на квадратен метър. Проектиран е така, че е в състояние да издържа на натоварванията от вятъра, осигурява защита от слънцето, има и воден дренаж.

Голяма част от стадиона е построен с рециклиран бетон, взет от стария стадион Салвадор да Баия, за да се гарантира, че за строителството е използван възможно най-малко нов материал. И макар че това не е устойчива характеристика, заслужава си да се каже, че стадионът има ресторант с формата на мост, който предоставя на посетителите спираща дъха гледка към събитията наоколо.

Футболния стадион е с капацитет от повече от 50 000 места и бе домакин на шест мача от Световната купа 2014, а освен това е избран от Международния олимпийски комитет да стане официален място на Олимпийския футболен турнир през 2016.

arena-fonte-nova-schulitz-architekten-tetra-arquitetos-4 arena-fonte-nova-schulitz-architekten-tetra-arquitetos-7 arena-fonte-nova-schulitz-architekten-tetra-arquitetos-5 arena-fonte-nova-schulitz-architekten-tetra-arquitetos-6 arena-fonte-nova-schulitz-architekten-tetra-arquitetos-2

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*