Най-зеленият навес за музикални фестивали е изработен от естествени материали

Хиляди музикални фестивали и събития се провеждат на открито всяка година по целия свят. Огромни количества боклук се озовават насред поляни и гори, а не по-малко многобройни и неекологични са остатъците от съоръженията, изграждани за сценичните изяви. Зелените технологии обаче имат решение и за този проблем. „Шатрата X“ неотдавна бе отличена в международен конкурс за навес за „еко музикален фестивал“- тя спечели със своята комбинация от простота, преносимост, зелени материали и голям капацитет.

EMU-Neenan-X-Tent-14

Простотата на дизайна е постигната чрез създаване на структура, която се разгръща под формата на „Х“. Кръстосаните държат конзолни греди са свързани с дълги пръти, които от своя своя страна държат навеса. Ако две такива Х-шатри се подредят една до друга, получава се голямо закрито пространство. Наредят ли се една след друга – става отлично място за пазар.Палатките се сглобяват за по 10 минути от двама души. Когато са пакетирани, имат колелца и всяка от тях може да бъде превозвана от един човек.

Най-впечатляващият аспект от дизайна са устойчивите материали, използвани за изграждане на навеса. Дървените греди са спасени борови дървета, които са били съсипани от бръмбари и паднали. Леки, но силни поддържащи пръти от бамбук свързват двете рамки. Куполът е изработен от стари военни парашути, нанизани върху прътите. Копринената тъкан е двуслойна и добре блокира лъчистата топлина от слънцето, без да пречи на светлината. Въже от юта е използвано за привързване на отделните компоненти.

EMU-Neenan-X-Tent-24 EMU-Neenan-X-Tent-5 EMU-Neenan-X-Tent-6 EMU-Neenan-X-Tent-4 EMU-Neenan-X-Tent-13 EMU-Neenan-X-Tent-23 EMU-Neenan-X-Tent-7 EMU-Neenan-X-Tent-9 EMU-Neenan-X-Tent-2 EMU-Neenan-X-Tent-22

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*