Чудна бамбукова тента посреща 500 души гости на „Зелената школа“ в Бали

Бали е известна с красивата си архитектура от бамбук – а бамбуковата шатра, проектирана от архитектите „Andrew Ma“, е прекрасен пример за това какво може да бъде постигнато с местни устойчиви материали. Палатата се намира по поречието на река Аюнг близо до Убуд и наскоро бе използвана за съботно-неделната „Конференция по консервация“, организирана от местната „Зелена школа“ и открита от известния природозащитник Джейн Гудол.

Bamboo-Tent-Bali-Andrew-Ma-1

Бамбукът е един от най-устойчивите строителни материали в света. Той може да расте с до метър на ден и съчетава здравина и гъвкавост. Достъпен и изобилен е и в екваториалните държави може да се добива от местни източници. Тентата на „Andrew Ma“ съчетава бамбук и други органични материали. Единствените не-органични материали, използвани в строежа, са найлоновите въжета, с които са привързани прътите.

Bamboo-Tent-Bali-Andrew-Ma-7

Сградата е поръчана от „Зелената школа“ в Бали, чиито корпус е изработен изцяло от устойчиво добит бамбук. Сградата може да побере 500 души и и е замислена като конструкция, която да не унищожава мястото, на което бива построена. За да се предотвратят странични движения, до всеки от прътите са забити допълнителни, укрепващи колчета от бамбук, които са широки 15 см. и високи по 50 см. С изключение на няколко големи пръта, доставени от Ява, всички ресурси са осигурени на местно ниво.

Bamboo-Tent-Bali-Andrew-Ma-6 SONY DSC Bamboo-Tent-Bali-Andrew-Ma-4 Bamboo-Tent-Bali-Andrew-Ma-3 Bamboo-Tent-Bali-Andrew-Ma-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*