Тайвански соларен стадион с формата на дракон се захранва 100% от слънцето

solar-stadium-ed02

В Тайван завърши строителството на соларно захранван, който ще генерира 100% от електроенергията си чрез фотоволтаичната технология! Проектиран от Тойо Ито, стадионът ще има формата на дракон и ще побира 50 000 зрители. Той ще е облечен с 8844 слънчеви панела, които ще осветяват терена и областта около него с 3300 лукса.

Изграждането на нов стадион винаги е мащабно мероприятие, което изисква милиони долари, значителен физически труд, както и огромно количество електроенергия, за да може съоръжението да работи. Дизайнът нас Тойо Ито отрича тази законмоерност: 14 155 кв. м соларен покрив ще осигурява достатъчно много енергия за захранването на всичките 3300 лампи на стадиона и два джъмбо екрана. За да се убедят в невероятната сила на тази система, служителите са провели тест и са установили, че са нужни само шест минути, за да захрани цялата система за осветление на стадиона!

Стадионът има и други характеристики като пропусклива настилка и широко използване на материали за многократна употреба, изработени локално. Изграден върху основа от приблизително 19 хектара, стадионът има близо 7 хектара зелени пространства, велосипедни алеи, спортни паркове и екологично езерце.

Ясно е, че соларната система ще предоставя електроенергия за лампите по време на мачове и състезания, но какво ще прави тя в останалото време? Същото – ще произвежда ток, който ще се продава. Допълнителната енергия ще може да посрещне почти 80% от енергийните потребности а околния регион. Като цяло стадионът ще генерира 1140 милиона KWh годишно, което ще спестява на природата около 660 тона въглероден диоксид годишно.

itospan KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA 6144

1 коментар

  1. Нямам нищо против тази статия, но това не е новина. Стадионът е завършен не сега, а преди 5 години.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*