Тексас планира влак-куршум със скорост 320 км/ч между Хюстън и Далас

Централната ЖП служба на Тексас планира да разработи невероятно бърз влак, който да се движи с 200 мили в час (320 км/ч). Влакът-куршум ще свързва Хюстън и Далас. Ричард Лоулес, главен изпълнителен директор на компанията, заяви, че е вдъхновен от времето, което е прекарал, живеейки в Токио през 1980-те, когато влакът-стрела „Шинкансен“ летеше с около 100 мили в час между Токио и Осака.

train-215774_640
Влакът стрела в Япония се оказа вдъхновяващ образец за целия свят.

Проектът за влака-куршум в Тексас в момента е в процес на оценка на въздействието върху околната среда, но всички се надяват, че проектът – който ще се разработва в продължение на четири години – ще доведе до появата на високоскоростен железопътен маршрут, който ще надмине възможностите на летенето със самолет и шофирането с личен автомобил – и като бързина, и като ефективност. Стойността на проекта се оценява на около 10 млрд. долара. Проектът ще се финансира изцяло от частни инвеститори.

Пускането на влака-стрела в Тексас ще помогне на туризма в щата, който е домакин на 233 милиона посетители годишно. Все пак сегашните оценки сочат, че той ще бъде готов най-рано през 2021 г. Японската железопътна компания е една от фирмите, подкрепящи проекта, а когато влакът-куршум бъде завършен, той ще спестява хиляди тонове CO2 всяка година. Пример за това е влакът-стрела „Шиканзен“, който – от стартирането си през 1964 г. досега е спестявал по около 15 000 тона CO2 годишно.

2 коментара

  1. Заглавието заблуждава, защото скоростта отговаря на една стрела от много добър лък, а скоростта на куршума е поне 3 пъти по голяма. Следователно това е влак стрела, както при другите държави, и е правилното наименование Стрела……Изчисленията Ви куцат, а заглавията много пъти…..поне проверете преди да пишете.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*