Футболно игрище в Санта Клара се сдоби с LEED Gold за ново строителство

Новооткритият стадион Levi’s в Санта Клара, Калифорния, получи златен LEED сертификат. С това постижение той става първият стадион-домакин на професионален футболен отбор в САЩ, който е получил такава сертификация и то на етапа ново строителство.

49ers-Levis-Stadium-LEED-Gold-Certification-lead

Стадионът Levi’s постигна сертифицирането заради своето практическо и устойчиво изграждане, което залага на икономия на вода, енергийна ефективност, екологични материали и интериорна екология. Мерките за устойчивост включват монтирането на 1162 фотоволтаични панели около стадиона, огромна соларна тераса на западното крило, както и специална тревна настилка, която консумира 50% по-малко вода в сравнение с други футболни терени. 85% от използваната в стадиона вода се рециклира. Тези характеристики позволяват на сградата да бъде нулево-енергийна сграда, а 10-те планирани домакински мача през новия сезон ще бъдат изцяло „електрозахранвани“ от фотоволтаична енергия.

За постигането на златен LEED статус се изисква натрупване на 39 от 51 възможни точки в рейтинговата система. Стадионът е получил 41 точки в деня на откриването си на 17 юли 2014 година.

Стадионът е оценен на 1,2 млрд. долара и има места за 68 500 зрители.

Levis-stadium-2 49ers-Levis-Stadium-LEED-Gold-Certification-11 49ers-Levis-Stadium-LEED-Gold-Certification-10 49ers-Levis-Stadium-LEED-Gold-Certification-21 49ers-Levis-Stadium-LEED-Gold-Certification-20 49ers-Levis-Stadium-LEED-Gold-Certification-4

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*